Onderzoek via ‘Meer over’

  • In de rubriek 'Meer over' vind je voldoende informatie voor een meer diepgaand onderzoek. Mogelijke onderzoeksvragen:
- Wat is een fobie en welke fobieën zijn er zoal?
- Waarom is een zekere mate van plankenkoorts of angst voor een spreekbeurt normaal en heeft deze ook zelfs een functie?
- Hoe komt het dat juist de puberteit een voedingsbodem kan zijn voor de ontwikkeling van angsten en fobieën? – Is het normaal als je elke dag uren voor de spiegel staat?
     
  • Ook bij 'Verhalen' vind je veel waardevols voor je onderzoek. Voor meer inzicht in de sociale gevolgen van bepaalde angststoornissen moet je eens kijken bij de links naar de filmpjes van Je zal het maar hebben. Het relaas van Yvonne bijvoorbeeld. Als gevolg van haar angst om te moeten overgeven gaat zij nog nauwelijks stappen. De link naar het EO-programma 'Angst beheerst mijn leven' maakt duidelijk hoe een overdreven godsdienstbeleving of een traumatische gebeurtenis kan leiden tot de ontwikkeling van een angststoornis. Nog een tip: kijk eens naar de filmpjes over BDD (Body Dysmorphic Disorder).
     
  • Ook ons 'Boekenoverzicht' biedt aanknopingspunten voor je onderzoek naar angststoornissen. 'Donkerslag' van Trude de Jong bijvoorbeeld. Daarin het verhaal van een jongen die in de tweede klas van het voortgezet onderwijs door een toevallige omstandigheid steeds onzekerder wordt en uiteindelijk totaal de grip op z’n leven verliest. In 'Kussen op de deurklink' vertelt Terry Spencer Hesser hoe een vreemde tik kan uitgroeien tot dramatische dwanghandelingen waardoor normaal functioneren onmogelijk wordt.

    Wie Anorexia als onderwerp voor een werkstuk kiest, komt op deze site helemaal goed aan z’n trekken. Behalve een groot aantal jeugdboeken zijn er ook veel websites met informatie over dit thema.