Lelijk?

We vinden ons uiterlijk erg belangrijk. Logisch, het is immers ons visitekaartje. Het is dan ook niet vreemd dat we er de nodige tijd aan besteden. Aan onze huid, ons haar, onze kleding en alles wat daarbij hoort. We zorgen dat we er fris uit zien, we verzorgen onszelf, we accentueren de dingen die leuk aan ons zijn. Aan onderdelen die we minder geslaagd vinden kunnen we wat extra aandacht geven. Aan een droge huid bijvoorbeeld, of aan lelijke nagels.

Er zijn ook mensen die heel érg bezig zijn met hun uiterlijk. Met hun gezicht bijvoorbeeld. Of met een deel ervan, zoals hun neus of oren. Of met hun huid. Ze schamen zich ervoor en staan uren voor de spiegel ‘om er nog iets van te maken’ of om de onvolkomenheid te controleren. Anderen vermijden de spiegel juist. Sommigen van hen durven om die reden zelfs niet naar buiten, om te voorkomen dat anderen ‘het’ zien.

Maar nu komt het vreemdste: het gaat meestal om mensen waar anderen helemaal niets bijzonders aan kunnen ontdekken. Ze zijn eigenlijk best mooi! Een deel van hen heeft dan ook een stoornis: BDD (Body Dysmorphic Disorder). Er is ook een test waarmee je snel kunt bekijken of je wellicht een vorm van BDD hebt.